Ekologisk odling i över 20 år

Vår ekologiska odling kontrolleras och är certifierade enligt KRAV. KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion. Till exempel får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) inte användas.

Ekologiskt lantbruk innebär att man strävar efter självförsörjning av växtnäring, foder genom lokal och förnyelsebar produktion och att man tar bort konstgjorda ämnen. Ekologisk odling tenderar också att vara mindre intensiv och syftar till att långsiktigt bygga upp styrkan i jorden för att ge starka och uthålliga växter.

Mariannes Farm odlar idag cirka 175 ha ekologiskt. I den ekologiska odlingen använder vi oss av fördröjd sådd, där odlingsbädden färdigställs någon vecka innan sådd. Därefter flammas ogräset bort innan morötterna har kommit upp. Handelsgödsel är inte tillåtet utan istället används kogödsel och fruktsaft. I övrigt är det viktigt med en noggrant planerad och varierad växtföljd. Mycket tid läggs på ogräsbekämpning, där det framförallt är rotogräset som är svårast att komma till rätta med. 

Vi har odlat ekologiska grönsaker sedan 1994 och är idag bland de största odlarna i Sverige.

Följande grönsaker odlar vi ekologiskt

  • Morötter
  • Potatis
  • Jordärtskocka
  • Lök
  • Grönkål
  • Rotselleri
  • Rödbetor, gulbetor, polkabetor
  • Palsternacka
  • Kålrot